Nikotínové vrecúška Dope – Zažite extrémnu jazdu

02. 08. 2023

Ako sa vyrábajú nikotínové vrecúška Dope

V minulom článku sme vám opísali, ako sa vyrábajú nikotínové vrecúška Dope, a to tak, že ich vyrábame pekne zo základných surovín bez akýchkoľvek predmiešaných látok. Dnes sa pozrieme na samotný výrobný proces. Od miešania surovín, o ktorom sme hovorili aj minule, sa teda presunieme priamo do výrobnej haly. 

Prinášame vám exkluzívne články z výrobného cyklu nikotínových vrecúšok. A slovo exkluzívne nie je náhodné. V Českej republike existuje len jedna (legálna) výroba nikotínových vrecúšok. Nachádza sa v Tepliciach v severných Čechách, neďaleko komplexu AGC. Na niekoľkých stovkách metrov štvorcových sa denne vyrobia desaťtisíce nikotínových vrecúšok, ktoré putujú do celého sveta.
 

Pre istotu zopakujeme

Skôr ako sa dostaneme do výrobnej haly, naši chemici namiešajú ideálny pomer zložiek. Potom sa všetko odoberie vo veľkom, nasype sa do našej miešačky, kde to poriadne premiešame. Pridáme požadované množstvo nikotínu a zmes necháme dozrieť v uzavretých vreckách. Po týždni dozrievania zmesi môžeme prejsť rovno do výroby. 

Vo výrobnej hale vládne zhon

Naša výrobná hala v Tepliciach má niekoľko stoviek metrov štvorcových. Nič megalomanské, ale zároveň priestor, kam sa zmestí výrobná linka, kde sa všetko "upečie" od začiatku do konca. Dovnútra sa dostanete len ako zamestnanec v čistých topánkach s návlekmi na nohy a ochrannou sieťkou na vlasy. Prípadne bez vlasov. 

V prvej časti linky sa navíja látka na nikotínové vrecúška. Látku dostávame v takých veľkých kotúčoch, ktoré sa vždy vložia do stroja. Do stroja sa tiež nasype vopred namiešaná a vyzretá zmes a dávkuje sa. Rezací stroj rozreže látku na 16 rovnako hrubých pásov, alebo ak chcete, rúrok.

Rúrky putujú vertikálne vedľa seba, pričom ich spodné konce sa zvaria, potom sa naplnia presným množstvom zmesi a nakoniec sa opäť zvaria. Jedným zvarom sa teda zvarí horný koniec naplnených vreciek a tiež spodný koniec ešte prázdnych vreciek. 

Teraz prichádza to najdôležitejšie


Keď máme takúto nekonečnú reťaz nikotínových vrecúšok, môžeme začať rezať. Predtým však vrecúška opäť nastriekame arómou. A to kvôli lepšej vlhkosti a, samozrejme, lepšiemu chuťovému zážitku. Teraz už nič nebráni tomu, aby prišiel ten pravý kick. Mimoriadne presná rezačka vždy odreže všetkých šestnásť prúžkov, ktoré potom spadnú na pás, odkiaľ putujú ďalej.

Pri výrobnom procese nevzniká takmer žiadny neporiadok, okrem prvého radu vrecúšok po navinutí rolky látky. Už teraz je k dispozícii kontrolór kvality, ktorý ľudským okom zabezpečí, aby boli všetky vrecúška rovnaké. V prípade potreby sa z linky odstránia tie, ktoré sú akýmkoľvek spôsobom poškodené. Rovnako všetko kontrolujú aj naše stroje, ktoré v prípade akejkoľvek odchýlky vydajú signál. 

Na páse sa pripájajú puky, do ktorých sa budú plniť vrecia. Tie sa však musia vopred presne odvážiť. 

Naše váhy sa používajú v potravinárskom priemysle

Máme na to superpresnú váhu, ktorá využíva vibrácie na presun vrecúšok do týchto klapiek. Tento typ váh sa používa napríklad pri výrobe zemiakových lupienkov alebo liekov. Keď každá klapka dosiahne požadovaný počet vreciek podľa vopred stanovenej hmotnosti, uvoľní vrecká do škatule pod klapkou. Každá škatuľa tak vždy obsahuje presný počet vreciek. Neexistuje žiadny priestor na zámenu. 

Montáž a konečná úprava

Krabičky sú naplnené vrecúškami, ale ešte nemajú veko. Predtým sa všetko skontroluje, či je v súlade s predpismi. Potom rameno vezme viečko a automaticky ho pripevní ku škatuľke a puk je hotový. Teraz je čas nalepiť štítky na vrch, dno a boky, čo sa tiež vykoná automaticky. Spolu s etiketami sa na puky vytlačí šarža a dátum výroby. 

Puky sa potom zabalia do fólie v baleniach po 10 kusov pre lepšiu manipuláciu a skladovanie. Výsledkom je stoh alebo, ak chcete, kopa stohov. Tu sa výrobná linka končí a operátori vložia puky do krabíc a presunú ich do skladu, kde čakajú na expedíciu po celej krajine a ďalších 25 štátoch.

Tento výrobok obsahuje nikotín, ktorý je vysoko návykovou látkou.