Nikotínové vrecúška Dope – Zažite extrémnu jazdu

24. 02. 2022

Farbia nikotínové vrecúška zuby? Nie

Nikotínové vrecúška patria medzi čím ďalej tým obľúbenejšie alternatívy tabakových výrobkov. Jednak po nich čím ďalej tým častejšie siahajú končiaci fajčiari a jednak na ne prechádzajú užívatelia žuvacieho tabaku. Lenže u nich panujú obavy zo žltnutia zubov a ďalších nežiaducich účinkov. Ako je to teda v skutočnosti?

Nikotínové vrecúška nefarbia zuby

Je všeobecne známe, že fajčenie cigariet a užívanie ďalších tabakových výrobkov, ako je napríklad žuvací tabak, spôsobuje okrem iného žltnutie zubov. K tomu ešte zápaly ďasien, paradentózu, vznik zubného povlaku alebo tiež väčšiu kazivosť zubov. Pri prechode na zdravšiu alternatívu panujú u používateľov obavy, či si nepomôžu len „z blata do kaluže“, prípadne len finančne. 

Týmto by sme vás chceli upokojiť, nikotínové vrecúška nefarbia zuby. A nikotínové vrecúška DOPE už vôbec nie. Vyrábame ich totiž priamo v ČR pod tým najprísnejším dohľadom. Nedostane sa do nich nič iné, než určujú tie najprísnejšie normy. 

Zuby ok, ale čo ďasná?

Zostaňme v ústnej dutine. Ak užívate nikotínové vrecúška podľa návodu, netrpíte alergiou či nemáte príliš citlivé sliznice, nehrozí vám žiadne ohrozenie vašich ďasien. Naproti tomu je však nutné priznať, že sa objavujú prípady podráždenia ďasien po užívaní nikotínových vrecúšok. Spravidla však ide jednak o citlivé osoby a jednak o prípady, keď si ľudia vkladajú nikotínové vrecúška stále na rovnaké miesto a užívajú vrecúška častejšie, než sa odporúča. Také nepísané pravidlo totiž znie, že by ste medzi žuvaním vrecúšok mali mať pauzu aspoň jednu hodinu. 

Ak u vás k podráždeniu ďasien skutočne dôjde, nebojte sa, bude to trvať iba pár hodín a ďasná sa vám zregenerujú. Medzitým odporúčame nikotínové vrecúška buď neužívať, alebo ich umiestňovať na iné miesto v ústnej dutine. 

Ďalšie nežiaduce účinky

Môžu sa u vás objaviť aj ďalšie nežiaduce účinky pri užívaní nikotínových vrecúšok. Tie sa však v drvivej väčšine prípadov týkajú predávkovania nikotínom. Nesúvisia teda s nikotínovými vrecúškami ako takými, ale aj s akýmikoľvek inými výrobkami obsahujúcimi nikotín.

Predávkovanie nikotínom sa prejavuje návalmi, potením, nevoľnosťou či vracaním alebo aj silnou bolesťou hlavy. Ak teda máte nutkanie si vrecúško vziať skôr než za hodinu od toho posledného, skúste silnejšie vrecúška. V každom prípade je dobré mať zmapovanú svoju toleranciu voči nikotínu, aby vám nebolo zbytočne zle. 

Medzi ďalšie nežiaduce účinky nikotínových vrecúšok môžeme zaradiť vysušenie sliznice v ústnej dutine. Ak ste prešli zo žuvacieho tabaku a máte aj naďalej tendenciu si odpľúvať, je to riziko u vás trochu vyššie. Preto je vhodné aj počas užívania nikotínových vrecúšok dodržiavať pitný režim. V opačnom prípade by mohlo dôjsť napríklad ku škriabaniu v hrdle. 

Užívajte vrecúška podľa návodu

Užívajte nikotínové vrecúška presne podľa návodu. Neexperimentujte, prosím. Zbytočne si môžete poškodiť. V prípade, že budete užívať nikotínové vrecúška, ako by sa malo, ide o jednu z najspoľahlivejších alternatív tabakových výrobkov vôbec.

Tento výrobok obsahuje nikotín, ktorý je vysoko návykovou látkou.