Nikotínové vrecúška Dope – Zažite extrémnu jazdu

01. 09. 2022

Nikotínové vrecúška a deti – No way!

Téma, ktorá je s príchodom stále väčšej popularity nikotínových vrecúšok aktuálnejšia než kedykoľvek predtým. Azda každý vie, že deti sú vynaliezavé. Bohužiaľ, aj v tom negatívnom zmysle slova. Skúšajú, čo nemajú, cigarety nevynímajúc. A v poslednom čase tiež nikotínové vrecúška. Ako zariadiť, aby sa nedostali do rúk deťom, a ako prísť na to, keď už vrecúška používajú?

V prvom rade prevencia

Nikotínové vrecúška si môžete kúpiť napríklad v našom partnerskom e-shope Nicomania.cz alebo vo všetkých trafikách po celej Českej republike. V prípade predaja z e-shopu prebieha kontrola veku prepravnou spoločnosťou pri odovzdaní zásielky. Nikotínové vrecúška sú totiž predajné až od 18 rokov. Kontrolu veku majú tiež v povinnosti predajcovia v trafikách. Lenže deti sú vynaliezavé a vždy nájdu spôsob, ako kontroly obísť. 

Bohužiaľ, zhruba 11 % detí do 16 rokov fajčí cigarety, mnohé z nich skúšajú aj nikotínové vrecúška. Presné číslo však zatiaľ nedokážeme odhadnúť. Deťom v prípade voľby nikotínových vrecúšok nahráva do kariet to, že neprodukujú žiadny dym pri používaní a sú diskrétne aj z hľadiska zápachu. Na kamufláž dobré, ale napriek tomu to možno odhaliť. 

Nikotínové vrecúška deťom do rúk nepatria

Keď neberieme do úvahy účinky nikotínu, kvôli ktorým ho dospelí ľudia používajú, musíme zmieniť, že nikotín má aj veľa negatívnych účinkov na ľudský organizmus. A u detí obzvlášť. Od možného vzniku závislosti cez bolesti hlavy, nevoľnosť, nechuť do jedla, podráždenosť či návaly. Nikotín a deti rozhodne k sebe nepatria. 

Ako spoznať u detí, že používajú nikotínové vrecúška?

Aby ste prípadné používanie nikotínových vrecúšok u detí mohli odhaliť, pripravili sme si pre vás hneď niekoľko tipov. Najprv sa zameriame na samotné vrecúška. Balenie je spravidla v tvare puku. Nie vždy sa dá dobre schovať. Odhaliť ho môžete vo vrecku nohavíc či medzi vecami v detskej izbe aj kvôli dizajnovému obalu. Vrecúška je tiež po vyžuvaní nutné vyhodiť do odpadkového koša. Podozrenie vás teda môže zaviesť tam.  

Tiež sa môžete zamerať na daného človeka priamo pri používaní. Napriek tomu, že je používanie pomerne diskrétne, u niekoho možno rozoznať, že má pod perou umiestnené nikotínové vrecúško. Môže sa mu tiež horšie rozprávať, prípadne môžete spozorovať časté pľuvanie. A keď príde predávkovanie nikotínom, môžete si u používateľa všimnúť podráždenie, bolesti hlavy, nechuť do jedla alebo nevoľnosti. 

Čo robiť, aby ich deti nepoužívali

V ideálnom prípade by ste o téme nikotínových vrecúšok mali s deťmi rozprávať. Vysvetliť im, o čo ide, na čo je to určené, ako sa to používa a prečo by to nemali používať deti. Vo chvíli, keď sa budete tváriť, akože niečo také neexistuje, môžete naraziť. 

Ruka v ruke by s tým mala fungovať aj prevencia zo strany predajcov, a to v zmysle starostlivej kontroly veku pri predaji nikotínových vrecúšok.

Tento výrobok obsahuje nikotín, ktorý je vysoko návykovou látkou.