Nikotínové vrecúška Dope – Zažite extrémnu jazdu

17. 12. 2021

Nikotínový kick a jeho účinky

Nikotínový kick alebo buzz je pocit, ktorý vám navodí užívanie nikotínových vrecúšok. Ako a prečo k nemu dochádza a prečo si ho nemýliť s hitom pri vapovaní? A aké sú vedľajšie účinky nikotínu? Poďme si na to trochu posvietiť. 

Čo je to nikotínový kick

Nikotínový kick je stav, ku ktorému dochádza bezprostredne po užití nikotínových vrecúšok. Tento stav by sme mohli opísať ako nabudenie, šum alebo vzrušenie, pretože dochádza k uvoľneniu napätia vo vašom tele. Zároveň môžete mať pocit spokojnosti a zrýchli sa vám čas reakcie vašich zmyslov. K týmto pocitom dochádza vo chvíli, keď sa nikotín dostane do krvného obehu. 

Dĺžku tohto stavu ovplyvňuje vaša tolerancia voči nikotínu. Vo väčšine prípadov však hovoríme o zhruba polhodinovom trvaní. Chuť navodiť tento pocit späť môžete mať v rozmedzí jednej až štyroch hodín po vyprchaní stavu. Ľudia so silnejšou závislosťou na nikotíne môžu tento pocit chcieť navodiť bezprostredne po jeho vyprchaní. Aj po vyprchaní stavu sa nikotín vo vašom tele zdrží zhruba deň až tri. 

Nikotínový kick nie je to isté čo hit, ktorý zažijete pri fajčení či vapovaní. Hit je tlak do pľúc, ktorý ucítite pri šluknutí. Áno, súvisí s nikotínom, ale ide o reakciu pľúc na dym, ktorý obsahuje nikotín. 

Ako k tomu dôjde

Vo chvíli, keď sa vám nikotín uvoľní do krvného obehu, začne pôsobiť na nadobličky, vďaka čomu sa vám do tela uvoľní adrenalín. Súbežne s tým sa do tela uvoľní glukóza, dopamín a zrýchli sa vám krvný tlak. Všetky tieto reakcie vám spôsobia pocit spokojnosti či eufórie, zlepší sa vám pamäť, koncentrácia a budete mať pocit nabudenia. Je totiž vedecky dokázané, že nikotín pôsobí pozitívne na pamäť, koncentráciu a zrýchľuje čas reakcie zmyslov. 

Negatívne účinky nikotínu

Aby sme tu nespievali len ódy na nikotín, musíme zmieniť aj možné nežiaduce účinky užívania nikotínu. Vzhľadom na vplyv na krvný tlak sa neodporúča nikotín užívať u ľudí, ktorí riešia komplikácie práve s krvným tlakom alebo so srdcom. Ďalej sa vzhľadom na obmedzenú tvorbu inzulínu po užívaní nikotínu neodporúča ani diabetikom. Nikotín môže mať negatívny vplyv aj na spánok alebo kĺby. 

A keď do tela vstrebáte viac nikotínu, než ste schopní bežne spracovať, tak dôjde k predávkovaniu. Tento stav zahŕňa predovšetkým bolesti hlavy, návaly, nevoľnosť, potenie aj vracanie. Pre odvrátenie tohto stavu odporúčame veľa piť a jesť. Dodáte tak vodu po čiastočnej dehydratácii a naštartujete metabolizmus pre rýchlejšie odbúranie účinkov nikotínu. 

Ako zmierniť nikotínový kick

Ak už nechcete pociťovať účinky nikotínového kicku alebo je na vás skrátka príliš silný, opäť pite mnoho vody a skúste niečo zjesť. Prípadne ak sú pre vás nikotínové vrecúška silné natoľko, že vám spôsobujú nepríjemný kick, siahnite radšej po slabších vrecúškach.

Tento výrobok obsahuje nikotín, ktorý je vysoko návykovou látkou.